Färgblindhet inom idrott

Färgblinda får inte missgynnas på något sätt under exempelvis skolundervisningen. Det finns lagkrav på att inga skolbarn ska missgynnas på grund av handikapp eller defekter. Utifrån sina förutsättningar ska alltså eleven få liknande undervisning som de andra (och oftast behöver eleven ingen specialundervisning).

När kan ett fullgott färgseende behövas?

I sporter är det viktigaste oftast att kunna avgöra formen på ett objekt, men trots det finns ett antal situationer där fullgott färgseende ändå är att föredra.

  • Fotbollsdomaren visar upp ett kort. Är man då totalt färgblind och ser världen i en gråskala är det naturligtvis svårt att veta om man blivit varnad (gult kort) eller utvisad (rött kort). Har man redan fått ett kort sedan innan så vet man dock att man är utvisad eftersom två gula kort renderar ett rött kort. Vet man inte vilket kort som visas upp får man fråga domaren helt enkelt.
  • Racing. Att kunna se alla färger på ett bra sätt är bra om man snabbt ska avgöra vad som är ett hinder eller inte. Då exempelvis NASCAR och Formula 1 är evenemang som tar betalt av åskådarna så vill de naturligtvis välja de bästa förarna för att bjuda publiken på show. Och de bästa förarna är ofta de som är fullt friska och inte har några synproblem överhuvudtaget.

Kan man bli färgblind av idrottsutövande?

Ja, men det förutsätter att idrottsutövandet på något sätt orsakar en skada på synnerven eller näthinnan. Det kan handla om att man får en innebandyboll i ögat eller får förorenat vatten i ögonen. Det gäller därför att skydda sig ordentligt, speciellt ögonen bör man vara mycket rädd om eftersom de än idag är svåra att ersätta. Sportglasögon kan användas till många sporter och är inget man behöver skämmas för. Det är bara att stå på sig om man skulle få någon skämtsam kommentar mot sig.

Comments are closed.