Så orkar man med en tuff vårdnadstvist

Att genomgå en vårdnadstvist kan slita på den starkaste av personer. Det tär på de flesta att behöva bråka om sitt barn med den andra föräldern under lång tid. 

Ingen vill hamna i en vårdnadstvist. Det kan de flesta skriva under på. Trots detta genomgår många föräldrapar årligen denna slitsamma process där högsta vinsten är det gemensamma barnet. När kärleken försvunnit mellan föräldrarna finns det nämligen ibland inte många varma känslor kvar och föräldraskapet kan då bli svårt att dela. 

Många barn till tvistande föräldrar mår dåligt. Det är helt enkelt väldigt jobbigt att sitta fast mitt i den frostiga stämningen som kan uppstå mellan två personer som befinner sig i en vårdnadstvist. Barn mår oftast som bäst när de får ha det lugnt och skönt omkring sig och när alla deras nära är vänner med varandra.

Tips som kan underlätta en vårdnadstvist

Oavsett vad man anser om sin före detta kärlek gör man som tvistande part klokt i att hålla dessa åsikter för sig själv. Det är lätt att bli frestad att skriva elaka saker om sin motpart på sociala medier eller att sprida ondsinta rykten om personen i den närmsta bekantskapskretsen. Detta är dock oftast en mycket dålig idé. 

Under vårdnadstvister är det smart att hålla låg profil. Inte brusa upp i onödan och försöka att “snälltolka” istället för att gå till attack. Det är också viktigt att säkerställa den psykiska hälsan hos barnen som hamnat mitt i tvisten. Skulle man märka att barnet eller barn i familjen börjar må dåligt bör man som förälder söka professionell hjälp. 

Motion kan hjälpa under en vårdnadstvist

Det är viktigt att ta väl hand om sig själv om man genomgår en vårdnadstvist. Att fokusera på sin hälsa och sitt psykiska mående kan vara a och o för den som måste genomgå denna svåra process. Precis som vid andra tuffa tider i livet kan en promenad göra god nytta för den som behöver rensa tankarna och höja sitt humör. 

Fysisk träning frigör ämnen i kroppen som får människor att må bra. Att grotta ner sig och hamna i en nedåtgående spiral där man mest ligger på soffan kan i motsats till promenaden vara väldigt skadligt vid en vårdnadstvist. Ett stillasittande liv kan bidra till mörka tankar och dessa bör man hålla sig ifrån när man genomgår en vårdnadstvist. 

Vem kan man prata med under en vårdnadstvist?

Självklart behövs det ibland tuffare tag än bara promenader för att må bra i vårdnadstvister. Många upplever att det känns bra att gå och prata med någon som står utanför tvisten och som dessutom har tystnadsplikt. Denne någon kan vara en kurator, psykolog eller terapeut av något slag. 

Dessa yrkespersoner är alla proffs på att samtala och att via samtalet hjälpa sin klient få nya infallsvinklar. Ofta är samtal en väldigt avgörande del när det kommer till att nå en lösning i en vårdnadstvist. Kan man sätta sig in i motpartens känslor och tankar, samt se saken från olika vinklar, är det lättare att komma fram till en god kompromiss. 

Publicerat den
Kategoriserat som Juridik