Planera för ditt fastighetsunderhåll i förväg

Inom många olika områden finns det ett och samma råd. Du ska ha ett mål och så delmål för att ta dig dit. Ungefär samma upplägg gäller när du ska bibehålla något i ett gott och fungerande skick.

Varje år får du en påminnelse om att det är dags att deklarera och dags att besiktiga din bil. Men kanske har du också fler påminnelser som dyker upp i din brevlåda? Du kanske har ett återkommande besök hos din tandläkare, naprapat, veterinär eller liknande. Och äger du ett hus så har du även återkommande kontroller av din skorsten, din värmepanna samt din trekammarbrunn, om du har en.

Troligen har du även någorlunda koll på andra saker som du ska göra med jämna mellanrum i ditt hem. Det kan vara att rensa hängrännor, olja in trädäcket och måla fasaden. Då kan du tänka dig hur mycket som finns att hålla koll på när det gäller större flerfamiljsbostäder. Och hur viktigt det är att ha noggranna planer för allt detta.

Full kontroll över löpande åtgärder

Detaljerade underhållsplaner hjälper dig att känna dig trygg och lugn i ditt fastighetsägande. Och det är enklare än du kanske kan tro. För det mesta kommer med en underhållsplan redan från början. När du väljer exempelvis värmesystem så kommer du att få veta vilka intervaller du ska ha på service och hur lång livslängd som är beräknad. Så är det även när det gäller ytskikt, vatten och avlopp samt allt annat som fastigheten innehåller.