Många bostäder har trägolv, faktiskt fler än man tror. I äldre hus och lägenheter var det oftast standard. När de efter många år blivit slitna och fått rispor och jack är det dags för slipning.
Det kan vara svårt att tro det men det är sant. Trägolv som sköts på rätt sätt kan hålla en livstid. Ett golv med hög kvalitet är inget man bara väljer att kasta bort för att ersätta med laminat eller liknande.
Ett trägolv kan se ut på många sätt. Det kan vara sågat i plankor eller vara lagt som parkett i olika mönster. Gemensamt är att de enkelt kan förvandlas och förnyas med slipning.
Hur går en golvslipning till?
Vanligen vill golvfirman ni kontaktar först komma och inspektera golvet. Dels vill man kunna konstatera skicket för att avgöra vilka redskap och maskiner som kan behövas. De behöver också mäta golvets tjocklek för att avgöra om det går att slipa. Ett bra trägolv kan slipas många gånger men det behöver vara minst fyra mm tjockt.
Rummet där golvet finns måste tömmas och dammsugas och städas. Golvfirman slipar sedan största delen av ytan med en maskin. Vilken maskin beror på golvets skick och på vilket träslag golvet är tillverkat av. Hörn och andra mer trånga utrymmen slipas för hand.
När själva slipningen är gjord ska golvet rengöras och sedan är det dags för ytbehandling. Man kan använda lack, olja eller bets. Resultatet blir häpnadsväckande. Golvet är som nytt.
Ett tips – sätt på möbeltassar innan ni flyttar tillbaka möblerna. Läs mer om golvslipning på denna sida: golvslipningstockholm.biz